(Snel) Geschikte Psychologische Hulp Vinden

Erg veel mensen zoeken momenteel hulp. Hopelijk kan deze pagina je helpen snel een geschikte collega te vinden. 
Hopelijk kan het je verder brengen op je pad …

Warme groet,
Michel

 

Het vinden van een goede hulpverlener kan erg veel doen. Zoek daarbij iemand waar je je vooral goed – (emotioneel) veilig – bij voelt en niet iemand die bijvoorbeeld overal diagnoses opkleeft, steeds een oordeel klaar heeft of je schuld of schaamtegevoelens inboezemt.

Niemand heeft namelijk het recht je te zeggen wat jij dient te denken, te geloven of te doen. Het uitgangsprincipe is kristalhelder… een goede therapeut is iemand die je ondersteunt in de weg die je wil afleggen en steeds vanuit een professionele ethiek handelt.

Uiteraard dien je een therapie altijd een kans te geven, maar je hebt als patiënt ten allen tijde het recht om een tweede advies te vragen of te veranderen. Kijk en voel dus steeds of die belangrijke basis goed zit. 

Deze pagina geeft je nog wat extra advies in het vinden van een therapeut en wat je kan/mag verwachten.

Psychologie is geen exacte wetenschap. Het is dus erg moeilijk om een precies antwoord te geven op de vraag: “welke aanpak heb ik precies nodig”? Verschillende wegen kunnen namelijk naar Rome leiden … en wat voor de ene werkt, werkt niet noodzakelijk goed voor de ander. 

Op de officiële website van de VVKP (Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen) kan je alvast adressen van erkende, zelfstandig gevestigde collega’s vinden.

Psychologie is geen exacte wetenschap. Het is dus erg moeilijk om een precies antwoord te geven op de vraag: “welke aanpak heb ik precies nodig”? Verschillende wegen kunnen namelijk naar Rome leiden … en wat voor de ene werkt, werkt niet noodzakelijk goed voor de ander. 

Op de officiële website van de VVKP (Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen) kan je alvast adressen van erkende, zelfstandig gevestigde collega’s vinden.

Woon je in Leuven dan kan je ook even kijken op de website van de psychologenkring. Deze organisatie is eigenlijk bedoeld voor collega-psy’s, maar je kan er alvast een mooie lijst terugvinden waarop snel en handig te zoeken valt (bv: op angst, depressie, emdr, …)

Sommige cliënten contacteren me omdat ze op zoek zijn naar EMDR- therapie. Het loont de moeite dan even te surfen naar http://www.emdr-belgium.be. Hier geldt trouwens ook hetzelfde principe … Geen enkele ‘emdr- therapeut’ is gelijkend. Bij de ene klikt het al meer dan met de andere … en niet iedereen heeft ook dezelfde expertise. Dat wil niet zeggen dat ‘emdr’ bij jou niet zou werken. Maak nooit de verkeerde conclusie dat je niet te helpen valt. Er is altijd een reden waarom een bepaalde methode of aanpak nog niet werkt of past bij jouw individuele verhaal. Ik spreek hier ook vooral vanuit mezelf als cliënt.

Nog andere cliënten zijn specifiek op zoek naar Brainspotting, omdat ze gehoord zouden hebben dat dit “beter zou werken dan EMDR”. Echter, hiervoor is geen evidentie te vinden. EMDR is ook meer onderbouwd. Hoe dan ook, is het raadzaam om bij trauma een therapeut te nemen die voldoende onderlegd is in trauma (mocht dit gespeeld hebben in jouw levensloop). EMDR en BSP (Brainspotting) zijn namelijk slechts methoden, die je kan inschakelen in een gefaseerde behandeling. De ‘techniek’ op zich is slechts een klein deel van de puzzel. Soms kan EMDR pas dus in een later stadium worden ingeschakeld. Cliënten die weinig tot niks voelen bijvoorbeeld of té snel overspoeld geraken, kunnen baat hebben met een andere aanpak eerst. In België heb je trouwens twee erkende organisaties die bezig zijn met de opleiding van traumapsychologen. Enerzijds heb je het Instituut Psychotrauma (BIP) en anderzijds heb je Esper vzw. Op de website van BIP kan je een lijst vinden van erkende therapeuten.

De bekendste methode voor het aanpakken van angst is volgens de huidige stand van zaken cognitieve gedragstherapie. In sommige gevallen is die aanpak effectief en zijn cliënten hiermee goed geholpen, maar bij minstens evenveel cliënten is dit niet het geval. CGT wordt ook niet altijd even goed en getrouw uitgevoerd. Ook dit kan bijdragen aan het mindere effect.

Weet dat er in dat geval meer onder de zon is dan enkel CGT. ACT (acceptance & commitment therapie) is een piste die mooi en ondersteunend kan werken. De collega’s van Allegre en ACT-Academie heb hier een aanbod rond.

Schematherapie is eveneens een erg boeiende vorm van therapie die het breder en ruimer gaat zoeken en mooie en handige handvaten aanbiedt. 

Professionele bio/neurofeedback (inclusief HRV Biofeedback) is een piste – Tumi Therapeutics werkt hier onder andere rond, maar ook Brai3n (Gent). Lichaamsgerichte therapie (bv: pesso, sensorimotor psychotherapie) is een piste. Emotion Focused Therapie is een piste. Hypnotherapie is een piste…

Ook weer steeds opnieuw hetzelfde verhaal … niet enkel de techniek, maar vooral de therapeut en de manier waarop alles is geïntegreerd in een overkoepelende aanpak gericht op jouw individuele noden is van belang. Er bestaat dus niet één oplossing voor een probleem. Elk probleem is namelijk individueel en wat voor de één werkt, werkt niet noodzakelijk voor de ander. Wees dus mild voor jezelf. Je komt er wel!

Op deze pagina van TeGek?! kan je tenslotte een mooi overzicht vinden van de verschillende therapievormen en stromingen.

Als de nood erg hoog zit, onthoud dan dat je steeds pistes en opties hebt. 

Uitgebreide informatie en extra adressen kan je raadplegen op de website van TeGek.