Workshop Helen Van Paniekaanvallen

(zelfs als je al ALLES hebt geprobeerd, gevolgd, gelezen, ...)

Ook al "Alles" Geprobeerd?

Heb jij last van paniekaanvallen die je leven sinds een tijdje (of al heel lang) vergallen?

Heb je daarbij (net als ik vroeger) al ALLERLEI dingen geprobeerd (psychologen, psychiaters, kine voor ademhaling, medicatie zoals benzo’s en antidepressiva, gesprekstherapie, …) om er vanaf te geraken maar blijft het je toch op de voor/achtergrond achtervolgen en wanhopig maken voor de toekomst?

Dan ben je zeker niet alleen! Lees zeker verder om te ontdekken hoe deze workshop anders (geen goeroe-stijl trouwens) is en je kan helpen een nieuw pad te gaan bewandelen naar heling van jouw paniek en angst.

Als je het niet hebt meegemaakt dan ...

Leven met paniekaanvallen is een buitengewoon uitdagende en pijnlijke ervaring die heel moeilijk te beschrijven valt aan iemand die nog nooit een paniekaanval heeft meegemaakt. 

Het hebben van paniekaanvallen kan elk aspect van je leven beïnvloeden en je het verschrikkelijke gevoel geven dat je vastzit in een eindeloze nachtmerrie.

De fysieke klachten die gepaard gaan met paniekaanvallen (zeker als je ze voor de eerste keer ervaart) zijn dan ook overweldigend: je hart bonst plots in je keel (vaak zonder aanleiding), je ademhaling wordt oppervlakkig en snel, en je voelt je duizelig en misselijk of ervaart vervreemding van je omgeving of jezelf. Het zijn vaak angstaanjagende momenten waarin je vreest voor je leven.

Maar het zijn niet enkel die fysieke uitingen waar je mee dient te leven. Het is vooral ook de mentale marteling die paniekaanvallen met zich meebrengen: de intense angst om gek te worden, de controle te verliezen of te sterven houdt je gevangen.

En wat doe je bovendien met die sluimerende angst die misschien tussen de paniekaanvallen door aanwezig kan zijn? Dat ellendige gevoel dat er altijd iets op je kop kan vallen als je niet met de “juiste” dingen bezig bent om die angst op te lossen.

Daarbovenop kan je erg worstelen met de vrees dat deze aanvallen nooit zullen stoppen en dat je nooit meer in staat zult zijn om een fijn en normaal leven te leiden. Misschien voelt het voor jou aan op dit moment als een  soort onophoudelijke strijd, waarbij je elke dag vecht om je angsten onder controle te houden.

De impact van paniekaanvallen reikt met andere woorden verder dan alleen je eigen welzijn. Het beïnvloedt ook je sociale leven en relaties. Je voelt je misschien gevangen en geïsoleerd, omdat je jezelf terugtrekt uit situaties die je angstig maken. De gedachte aan sociale interactie kan je overweldigen en je vermijdt activiteiten of evenementen waarbij je in het middelpunt van de aandacht staat en een paniekaanval te krijgen. Sommigen enkel in de supermarkt, anderen ervaren het quasi overal. 

Het combineren van een gezin met paniekaanvallen voelt als het leiden van een dubbelleven. Aan de ene kant zijn er de dagelijkse uitdagingen van het ouderschap en het zorgen voor je gezin, en aan de andere kant moet je voortdurend de angst onder controle houden, wat een enorme hoeveelheid energie vergt.

Als je ten slotte al verschillende therapeuten, artsen, medicaties en zelfhulpmethodes hebt geprobeerd, kan het voelen alsof je aan het einde van je mogelijkheden bent. Misschien heb je momenten gehad waarop je dacht dat er iets werkte, maar uiteindelijk kwamen de twijfels en de angst toch weer terug. Het lijkt alsof iedereen om je heen geholpen kan worden, behalve jij. Het gevoel van verloren zijn en de wanhoop kunnen overweldigend zijn.

Klinkt dit verhaal je bekend in de horen? Mij in elk geval wel! En daarmee bedoel ik heus niet enkel op professioneel vlak als klinisch psycholoog maar ook op persoonlijk vlak 😉

Wie Ben Ik?

Angststoornissen workshop Michel LahayeWelkom trouwens! Mijn naam is Michel Lahaye en ik ben een erkende klinisch psycholoog gespecialiseerd in het behandelen van angststoornissen en (complexe) PTSS bij volwassenen.  Naast +10 jaar praktijkervaring heb ik ook zelf persoonlijk ervaring gehad met intense paniekaanvallen, slepende angst en depersonalisatie/derealisatie. Of om het met een grap te zeggen: “hier is ne mens die van zijn hobby zijn beroep heeft kunnen maken”. 

Soit, in mijn praktijk als psycholoog begeleid ik dus volwassenen met uiteenlopende angstproblemen (angststoornissen) zoals paniekaanvallen, sociale angst, piekeren, OCS maar ook met (complexe) posttraumatische stressstoornis en hechtingsmoeilijkheden.  Doorheen de jaren heb ik hiervoor tal van opleidingen, supervisies & intervisies en congressen gevolgd in binnen- en buitenland (CGT, EMDR, ACT, Mindfulness, schematherapie, …). Ik ben gepassioneerd door het onderwerp en gebeten om te weten. 

Ten slotte ben ik ook docent Psychologie in de richting Toegepaste Psychologie (AP Hogeschool). Een fijne combinatie met de praktijk! Meer informatie over mij en alle gevolgde trainingen, beroepsverenigingen en certificatie kan je trouwens hier vinden.  

Ervaren voordelen

Als je last hebt van paniekaanvallen en/of  een chronisch aanhoudende vrees of gevoel van onveiligheid, dan zit je vast met heel wat vragen. Wat is er mis met mij? Zijn deze symptomen écht niet gevaarlijk? Waarom heb ik eigenlijk die angsten NU en kon ik daarvoor goed genieten van mijn leven?

Een antwoord op al deze vragen zou je perfect kunnen vinden in (wetenschappelijke) literatuur over angst, online zelfhulpboeken of video’s op YouTube.

Nu, als je een beetje op mezelf vroeger lijkt, dan heb je misschien al ervaren dat dit vaak wat “aanmodderen” is. Je ontdekt een boeiend boek met een “revolutionaire” aanpak. Je probeert dit toe te passen, maar dan duiken er nieuwe angstthema’s op of slaat de twijfel je opnieuw om het hart. Je verliest even de moed en gaat daarna dapper op zoek naar wéér een andere methode. Gaandeweg kan je de verschrikkelijke vrees ontwikkelen dat jij de “enige” zou zijn die niet kan geholpen worden.

Daarnaast is het ook ontzettend vermoeiend en tijdsintensief om alles steeds maar op te zoeken. Plus, het kost ook handenvol geld (kijk maar naar mijn boekenkast en tel maar uit).

De cursus die ik aanbied is dus anders dan alle andere cursussen die je kan vinden. Niet omdat ik een goeroe ben die beweert het allemaal te weten. Wel omdat ik persoonlijk heb ervaren hoe enorm belangrijk het is om een framework te hebben waarop je kan terugvallen (ook in moeilijke periodes).

Ten slotte vinden deelnemers dat de kleine groepjes een fijne ervaring zijn. Iedereen is namelijk heel low profile en spreekt authentiek vanuit zijn ervaring. Niemand wordt beoordeeld want iedereen zit/zat in hetzelfde schuitje. Geen enkele angstlijder zit namelijk te wachten op een hulpverlener die het allemaal weer eens beter weet.

Bij deze nog eens alle voordelen op een rijtje:

In het volgende stukje neem ik je alvast even mee naar de cursus zelf. Uit welke delen bestaat deze en wat ga je allemaal leren?

"Ik wist al tamelijk wat over angsten maar de workshop was voor mij persoonlijk de moeite waard. Vooral hoe Michel alle inzichten stap-voor-stap samennam in één groot en duidelijk geheel was best wel verrassend. Wat me het meest raakte, was de link die de trainer legde met zijn persoonlijke ervaringen. Het gaf me het gevoel dat ik niet alleen was en dat er hoop was. Bovendien zorgde de humor ervoor dat ik me kon ontspannen en zelfs kon lachen. Het contact met andere deelnemers was ook heel ontwapenend. Echt een aanrader."
Sara
Deelneemster
"Ik was een beetje sceptisch voordat ik aan de workshop deelnam, maar mijn twijfels verdwenen snel. De trainer sprak op een persoonlijke en authentieke manier, wat me direct op mijn gemak stelde. Het voelde alsof ik in een veilige omgeving was om over dit delicate onderwerp af en toe ook iets te delen (al is niks verplicht). Wat ik vooral waardeerde, was dat de trainer geen belerende toon of houding had. Er was ruimte voor eigen interpretatie en er werd niet gemoraliseerd. Ik heb weer enorm veel bijgeleerd en ben dankbaar voor deze ervaring en voor al het puzzelwerk dat aan deze workshop is voorafgegaan!"
M.
Deelnemer

Hoe Ziet De Cursus Er Uit?

In het eerste deel gaan we in op WAT paniekaanvallen precies zijn (en vooral ook wat ze niet zijn). Deze uitleg gaat veel verder dan het klassieke verhaaltje “je dient ermee te leren leven” of “het is maar angst”.  

Om paniekaanvallen te overwinnen hebben we namelijk eerst een sluitende verklaring nodig.  Een verklaring die DIEP blijft kleven en die steek houdt. Zonder deze DOORVOELDE overtuiging dat ECHT alles “OK” is, is het namelijk behoorlijk lastig om in actie te schieten en – ik zeg maar iets – exposures te doen met je gedragstherapeut. Herkenbaar?

Misschien heb jij ook wel uitleg gekregen van je therapeut over wat angst is en hoe deze behandeld kan worden, bijvoorbeeld door middel van exposure-oefeningen. Toch kan het zijn dat je nog niet helemaal gerust bent over je behandeling.

Het is daarom belangrijk om niet alleen te werken aan het verminderen van de symptomen, maar ook om te begrijpen waarom jij angst ervaart.

Het beantwoorden van deze waarom-vraag kan je helpen om een groter en zingevend kader te krijgen voor je angst en om op een dieper niveau te werken aan het overwinnen van paniekaanvallen.

In dit deeltje gaan we in op een aantal manieren om beter met angst om te gaan. Je leert zo om minder olie op het (angst)vuur te gooien en voor een groot stuk de angstcirkel te doorbreken. We bekijken ook manieren om met angst om te gaan zowel VOOR, TIJDENS als NA een trigger. 

Deze stap gaat trouwens ALTIJD hand in hand met de voorgaande inzichten.

Het herstellen van paniekaanvallen is namelijk veel méér dan het louter toepassen van technieken.  

Voor Wie Is Deze Workshop (Niet) Bestemd?

Locatie

De workshops gaan door rond (en soms in het centrum van) Leuven. De locatie en het precieze tijdstip (meestal tussen 9.00 – 15.00) zal tijdig worden meegedeeld.

Kostprijs

Deelname aan de cursus kost 125 EUR* (inclusief broodjeslunch). 

(*) Bedrag vrijgesteld van BTW (kleine ondernemingen, artikel 64bis)

Data + Inschrijven

Snel inschrijven is echter wel de boodschap. Ik houd bewust de groepjes klein (+-10) om beter te kunnen antwoorden op alle persoonlijke vragen.

Meer informatie over alle annulatievoorwaarden kan je trouwens hier vinden.

FAQ

Good question!

De focus van deze cursus ligt hoofdzakelijk op het omgaan met paniekaanvallen, maar besteed tussendoor ook aandacht aan andere klachten zoals aanslepende angst, depressie, …

Als je echter helemaal niet te maken krijgt met paniekaanvallen, dan zou ik voor een andere cursus gaan. Stuur me gerust een berichtje voor een cursussuggestie 😉

Aangezien we werken in kleine groepjes bestaat er bij sommige mensen de vrees om iets te “moeten” delen. 

Weet dat dit helemaal niet moet als je dat niet wil. Aan het begin van de dag overloop ik sowieso even de afspraken rond emotionele veiligheid. 

Daar vertel ik altijd dat je niets hoeft te delen en dat iedereen hier begrip voor heeft. Ten slotte communiceer ik ook dat je ten allen tijde de workshop even kan verlaten en dat niemand zich daar vragen bijstelt (we weten allemaal wat het is om angst te hebben).

Veiligheid is met andere woorden mijn prioriteit.

Absoluut! Iedereen die te maken heeft met angst is welkom in de cursus. 

Je beslist natuurlijk zelf waar je je goed mee voelt en wat je wil delen over jezelf.

Tot op heden bestaat er helaas geen mogelijkheid tot terugbetaling. Dit aanbod is namelijk geen individuele therapie of groepstherapie.

Voor terugbetaling (bv: individuele therapie) dien je ook aangesloten te zijn bij de conventie. Veel psychologen hebben er echter voor gekozen dit niet te doen.

Ja zeker, bij de inschrijving heb je de mogelijkheid aan te duiden of je een factuur wenst. 

PS: Er is trouwens geen BTW- tarief toegepast omdat ik als kleine onderneming ben vrijgesteld van BTW (artikel 64bis).

Op deze pagina kan je meer informatie vinden over de voorwaarden. Je krijgt ook een link te zien naar de voorwaarden bij de inschrijving.

Specifieke vraag? Stuur Gerust een Berichtje 😉

Zit je nog met een specifieke vraag over deze vorming? Neem dan gerust eens contact op. Alvast erg bedankt voor je interesse en veel moed & succes!

Warme groet
Michel