Workshop Sociale Angst

Zijn sociale situaties een (enorme) uitdaging?

Live vorming Paniek in LeuvenAls je last hebt van sociale angst, dan zit je vast met heel wat vragen. Wat is er mis met mij? Waarom heb ik het zo enorm moeilijk met sociale situaties (en kunnen anderen dit ogenschijnlijk wel)? Hoe kan ik mezelf bevrijden van het idee dat ik niks stoms zal doen, zal gaan blozen of onnodig de aandacht van anderen zal trekken?  Kan ik hier wel echt iets aan doen? Ben ik misschien gewoon wel echt raar? Ben ik gedoemd om heel mijn leven in de schaduw te lijden en leven?

Een antwoord op al deze vragen zou je perfect kunnen vinden in (wetenschappelijke) literatuur over angst, online zelfhulpboeken of video’s op YouTube.

Nu, als je een beetje op mezelf vroeger lijkt, dan heb je misschien al ervaren dat dit vaak wat “aanmodderen” is. Je ontdekt een boeiend boek met een “revolutionaire” aanpak. Je probeert dit toe te passen, maar dan duiken er nieuwe angstthema’s op of slaat de twijfel je opnieuw om het hart. Je verliest even de moed en gaat daarna dapper op zoek naar wéér een andere methode. Gaandeweg kan je de verschrikkelijke vrees ontwikkelen dat jij de “enige” zou zijn die niet kan geholpen worden. Je voelt je alleen.

Daarnaast is het ook ontzettend vermoeiend en tijdsintensief om alles steeds maar op te zoeken. Plus, het kost ook handenvol geld (kijk maar naar mijn boekenkast en tel maar uit).

De cursus die ik aanbied is dus anders dan alle andere cursussen die je kan vinden. Niet omdat ik een goeroe ben die beweert het allemaal te weten. Wel omdat ik persoonlijk heb ervaren hoe enorm belangrijk het is om een framework te hebben waarop je kan terugvallen (ook in moeilijke periodes).

Ten slotte vinden deelnemers dat de kleine groepjes een fijne ervaring zijn. Iedereen is namelijk heel low profile en spreekt authentiek vanuit zijn ervaring. Niemand wordt beoordeeld want iedereen zit/zat in hetzelfde schuitje. Geen enkele angstlijder zit namelijk te wachten op een hulpverlener die het allemaal weer eens beter weet.

Wie Ben Ik?

Welkom trouwens! Mijn naam is Michel Lahaye en ik ben een erkende klinisch psycholoog gespecialiseerd in het behandelen van angststoornissen en (complexe) PTSS bij volwassenen.  Naast +10 jaar praktijkervaring heb ik ook zelf persoonlijk ervaring gehad met intense paniekaanvallen, slepende angst en depersonalisatie/derealisatie. Of om het met een grap te zeggen: “hier is ne mens die van zijn hobby zijn beroep heeft kunnen maken”. 

Soit, in mijn praktijk als psycholoog begeleid ik dus volwassenen met uiteenlopende angstproblemen (angststoornissen) zoals paniekaanvallen, sociale angst, piekeren, OCS maar ook met (complexe) posttraumatische stressstoornis en hechtingsmoeilijkheden.  Doorheen de jaren heb ik hiervoor tal van opleidingen, supervisies & intervisies en congressen gevolgd in binnen- en buitenland (CGT, EMDR, ACT, Mindfulness, schematherapie, …). Ik ben gepassioneerd door het onderwerp en gebeten om te weten. 

Ten slotte ben ik ook docent Psychologie in de richting Toegepaste Psychologie (AP Hogeschool). Een fijne combinatie met de praktijk! Meer informatie over mij en alle gevolgde trainingen, beroepsverenigingen en certificatie kan je trouwens hier vinden.  

Ervaren voordelen

In het volgende stukje neem ik je alvast even mee naar de cursus zelf. Uit welke delen bestaat deze en wat ga je allemaal leren?

"Ik wist al tamelijk wat over angsten maar de workshop was voor mij persoonlijk de moeite waard. Vooral hoe Michel alle inzichten stap-voor-stap samennam in één groot en duidelijk geheel was best wel verrassend. Wat me het meest raakte, was de link die de trainer legde met zijn persoonlijke ervaringen. Het gaf me het gevoel dat ik niet alleen was en dat er hoop was. Bovendien zorgde de humor ervoor dat ik me kon ontspannen en zelfs kon lachen. Het contact met andere deelnemers was ook heel ontwapenend. Echt een aanrader."
Sara
Deelneemster
"Ik was een beetje sceptisch voordat ik aan de workshop deelnam, maar mijn twijfels verdwenen snel. De trainer sprak op een persoonlijke en authentieke manier, wat me direct op mijn gemak stelde. Het voelde alsof ik in een veilige omgeving was om over dit delicate onderwerp af en toe ook iets te delen (al is niks verplicht). Wat ik vooral waardeerde, was dat de trainer geen belerende toon of houding had. Er was ruimte voor eigen interpretatie en er werd niet gemoraliseerd. Ik heb weer enorm veel bijgeleerd en ben dankbaar voor deze ervaring en voor al het puzzelwerk dat aan deze workshop is voorafgegaan!"
M.
Deelnemer

Hoe Ziet De Cursus Er Uit?

Vooraleer je aan de slag kan gaan met “technieken” is het cruciaal om goed te begrijpen wat sociale angst is (en wat het niet is). Deze stap reikt echter een pak verder dan een simpel “uitlegje”. Ik leg je uit hoe sociale angst ook op subtiele manieren in je leven kan sluipen en wat je kan doen om de mechanismen ervan diep te ontmaskeren.

Te vaak springen mensen namelijk in technieken om achteraf opnieuw in een diepe twijfel te verzanden. Het resultaat is vaak hopeloosheid en zelfkritiek en dat kan allerminst de bedoeling zijn!

Eens je stap 1 door-en-door hebt opgenomen kan je beginnen met het toepassen van technieken om sociale angst terug te dringen. 

Ik leer je  wat je kan doen op het moment zelf maar ook hoe je kan omgaan met de aanloop naar situaties. Ook het nablussen komt uitvoerig aan bod want deze drie elementen zijn even belangrijk om sociale angst te kunnen overwinnen.

In de derde stap toon ik je hoe je aan de échte oorzaken kan werken van je sociale angst.

Met sociale angst ben je namelijk niet geboren. Je hebt het vaak opgedaan door bepaalde ervaringen of interacties met (belangrijke) anderen. 

Door te werken aan deze sleutelsituaties krijg je een nieuw perspectief op diepe heling. 

Voor Wie Is Deze Workshop of Webinar (Niet) Bestemd?

Op locatie of online

De workshops gaan door rond (en soms in het centrum van) Leuven tijdens de volledige dag. De locatie en het precieze tijdstip zal tijdig worden meegedeeld.

Er bestaat ook een online versie van dit programma (webinar) die wordt ingericht op drie weekavonden (inclusief opdrachten).

Kostprijs

Deelname aan de cursus kost 125 EUR* voor de LIVE vorming.
De online training (webinar van drie avonden) kost 79 EUR*.

(*) Bedrag vrijgesteld van BTW (kleine ondernemingen, artikel 64bis)

Snel inschrijven is echter wel de boodschap. Ik houd bewust de groepjes klein (+-10) om beter te kunnen antwoorden op alle persoonlijke vragen.

Meer informatie over alle annulatievoorwaarden kan je trouwens hier vinden.

FAQ

Aangezien we werken in kleine groepjes bestaat er bij sommige mensen de vrees om iets te “moeten” delen. 

Weet dat dit helemaal niet moet als je dat niet wil. Aan het begin van de dag overloop ik sowieso even de afspraken rond emotionele veiligheid. 

Daar vertel ik altijd dat je niets hoeft te delen en dat iedereen hier begrip voor heeft. Ten slotte communiceer ik ook dat je ten allen tijde de workshop even kan verlaten en dat niemand zich daar vragen bijstelt (we weten allemaal wat het is om angst te hebben).

Veiligheid is met andere woorden mijn prioriteit.

Absoluut! Iedereen die te maken heeft met angst is welkom in de cursus. 

Je beslist natuurlijk zelf waar je je goed mee voelt en wat je wil delen over jezelf.

Tot op heden bestaat er helaas geen mogelijkheid tot terugbetaling. Dit aanbod is namelijk geen individuele therapie of groepstherapie.

Voor terugbetaling (bv: individuele therapie) dien je ook aangesloten te zijn bij de conventie. Veel psychologen hebben er echter voor gekozen dit niet te doen.

Ja zeker, bij de inschrijving heb je de mogelijkheid aan te duiden of je een factuur wenst. 

PS: Er is trouwens geen BTW- tarief toegepast omdat ik als kleine onderneming ben vrijgesteld van BTW (artikel 64bis).

Op deze pagina kan je meer informatie vinden over de voorwaarden. Je krijgt ook een link te zien naar de voorwaarden bij de inschrijving.

Specifieke vraag? Stuur Gerust een Berichtje 😉

Zit je nog met een specifieke vraag over deze vorming? Neem dan gerust eens contact op. Alvast erg bedankt voor je interesse en veel moed & succes!

Warme groet
Michel