Zin en Onzin van Medische Check-up bij Angst

Zoals beloofd nog even de links naar de vorige filmpjes:

Veel succes!
Warme groet
Michel

Help! Paniekaanvallen

Als je plots te maken krijgt met angst, heb je vast heel wat vragen.  Je wil namelijk weten wat er met je aan de hand is en wat je daar vervolgens aan kan doen. Dat was in mijn geval – en in het geval van miljoenen andere mensen – niet anders!

Zoals we vorige keer al gezegd hebben is angst verre van een schrikje. Het is – afhankelijk van het “type” angst die je hebt – een diepe en intense ervaring die je hele wereld op je kop zet.

Vandaag zou ik me in het bijzonder willen richten tot iedereen die last heeft van paniekaanvallen die plots zijn opgekomen. Maar … als je probleem niet perse paniek is, geen zorgen! Dit berichtje is namelijk ook helpend voor eender welke angst en/of bijhorend symptoom! Het gaat ten slotte voor een groot stuk om het “mechanisme”.

Allright, paniekaanvallen dus. Breek me de bek er niet van open. Ik heb ze zelf honderden keren ervaren. Op een bepaald punt in mijn leven stond ik er letterlijk mee op en ging ik ermee slapen. Erger nog, ik droomde er zelf nog van ook, wat het helemaal tot een fijn leven maakte (ironisch). Gelukkig kun je iets aan paniekaanvallen doen. Het ontbreekt je gewoon nog aan de juiste puzzelstukjes om gerichte stappen te zetten.

Nu, vooraleer je echter als een wildeman actie begint te ondernemen is het toch belangrijk eventjes mee te volgen. Wat had ik zelf namelijk nodig op die moeilijke momenten? Wat had ik écht dienen te weten op die verschrikkelijke momenten?

Wel, het volgende … 😊

Boodschap aan jouw angstige zelf ...

Heij, het kan zijn dat je je nu straatellendig voelt. Je bent zeer bang en extreem bezorgd over wat er mis zou zijn met jou en waarom “jou” dit in godsnaam moet overkomen. Je hebt misschien schrik om finaal te controle te verliezen … je vreest dat je “gek” zal worden en dat dit het einde is van je leven zoals je het gekend hebt. Je vraagt je af of dit ooit over gaat en of je ooit nog normaal dingen zal kunnen doen.

Weet jij trouwens dat al die sensaties, gevoelens en gedachten heel normaal zijn en dat miljoenen mensen er mee kampen?

Weet je dat je in de literatuur een perfecte beschrijving kan vinden van wat jij op dit moment doormaakt?

Weet je dat die sluimerende vrees voor de toekomst ook exact dezelfde is dan bij alle personen die in jouw situatie zitten?

Ik kan je wel volgen hoor. Waarschijnlijk heb je die aanvallen op een totaal onverwacht moment gekregen. Misschien was je zelfs iets leuk aan het doen! Sommigen zeggen dat ze met de autoreden en toen een eerste aanval kregen (interessant trouwens dat veel mensen dit trouwens eerst krijgen in een auto)? Of zat je gewoon voor de televisie of in de bioscoop terwijl je aan het genieten was van een film? Wat moet je daar dan van maken? Dat maakt toch al helemaal onbegrijpbaar!?

Wat verklaart toch al die angsten? Het zou kunnen dat je nooit iets intens hebt ervaren in je leven, of toch niet iets van die orde. Zou het kunnen dat je toch ergens een trauma hebt opgelopen? Iets dat je ergens verdrongen zou hebben? Niet persé! En mocht het toch gebeurd zijn, dan zou je het je (op enkele zeer minieme uitzonderingen) ongetwijfeld herinneren.

Je merkt het … erg veel vragen en twijfels kunnen opkomen als je angst hebt.

Echter … er is helemaal niks mis met jou! Het enige dat ik je nu al zou willen meegeven is dat – op één of andere manier – je angstcentrum op actief is komen te staan. Dit kleine structuurtje in je brein – dat al miljoenen jaren dient als een alarmcentrale voor gevaar – is gewoonweg even op “aan” komen te staan. Het is getriggerd geraakt. Het goede nieuws is dat je het ook opnieuw kunt afzetten met de juiste inzichten en sleutels.

Maar wat gebeurt er trouwens als dit ding aan komt te staan, zeker wanneer er geen duidelijk en letterlijk gevaar is?

Wel, dan begint je brein gevaar te zien in alles en nog wat. Het zal angst beginnen krijgen voor de intense sensaties in je lichaam – die worden geproduceerd door deze alarmcentrale – ook als gevaarlijk gaat bestempelen. Dit is ook zo met gedachten, gevoelens of overtuigingen.

De waarheid is echter dat je niet écht in gevaar bent.
Ja, ook al “voelt” het zo aan!

Jazeker, de reactie voelt absoluut ellendig aan … maar dat is nu net het ultieme bewijs dat het om deze “alarmcentrale” gaat. Het doel ervan is namelijk om je veilig houden. Of nog anders: je zal heus niet gek worden, de controle verliezen of met je auto tegen een muur knallen. Dat zou namelijk volledig paradoxaal zijn met het doel van dit mechanisme – je veilig houden.

Dat “veilig houden” zal het gaan doen op een uiterst overtuigende manier. Alles in je lijf schreeuwt dan moord en brand (onterecht natuurlijk) als je iets wil gaan doen zoals winkelen, de bus nemen of wat dan ook … het is je brein dat plots een verhaal maakt (verkeerdelijk) en er van overtuigd is dat je leven op het spel staat. Als gevolg zal het dan ook allerlei manieren zoeken om “potentiële” rampen te gaan vermijden of bezweren.

Als eerste stap zou ik je willen vragen even te kijken naar de verschillende symptomen  (in de LIVE workshops (en online cursus – spoedig) zie je er trouwens nog meer + kan ik je ook persoonlijk geruststellen voor de klachten die niet onmiddellijk in de lijst zitten). Herken je je een beetje in de lijst? Mooi! Ik zou willen dat je even stilstaat bij hoe accuraat de klachten beschreven zijn. Kan je volgen? Wel, dit is helemaal geen toeval hoor! Dit wil zeggen dat jij niet alleen bent en dat het fenomeen dus ontzettend bekend is!

Hier kan je informatie vinden over paniekaanvallen … je vindt er ook een lijstje van de meest voorkomende symptomen. Maak je geen zorgen trouwens als je je niet helemaal herkent in alles. Ieders angst uit zich namelijk wat op een andere manier. Ook dat is perfect normaal!

Proficiat dat je tot hier bent geraakt! Je bent een moedig mens! Zo sterk dat je, ondanks alles, bereid bent om bij te leren en te groeien.

Tot binnenkort!

Warme groet
Michel Lahaye