Angst Tijdens de Feestdagen

Feestdagen Overleefd (met angst)?

Eerst en vooral wil ik je natuurlijk een geweldig 2024 toewensen. Dat dit jaar er eentje mag worden met een blakende gezondheid. Zowel fysiek als mentaal uiteraard 😉

Ik hoop van harte dat je (toch) een beetje hebt kunnen herbronnen tijdens deze dagen … Maar als dat helemaal niet gelukt is … dat is helemaal begrijpbaar!

Feestdagen (en vakanties) zijn zowat de meest ellendige tijden voor iemand met angst.

Angstige Kerst

Zo dien je een bende volk onder ogen komen. Voor iemand met sociale angst is dat bijvoorbeeld helemaal niet evident. Het kan zijn dat je er heel erg mee inzit om een groep mensen te overleven. Angst om door de mand te vallen. Iets stom te zeggen en jezelf belachelijk te maken. Daarnaast kan je jezelf ook stevig beoordelen …

Zie je jouw familie dan niet graag?
Waarom moet MIJ dit weer overkomen?
Iedereen lijkt zo gelukkig … wat is er toch mis met MIJ?

Maar het kan ook zijn dat je je snel gevangen voelt:

Nog drie uur te gaan.
Doen alsof alles OK is.
Af en toe naar het toilet rennen om je gezicht onder te dompelen met water.
Of te doen alsof je frisse lucht nodig hebt of een sigaret.

In werkelijkheid voel je je vastzitten en heb je misschien schrik om een ellendige paniekaanval te krijgen. Nog anderen piekeren omdat ze handen moeten geven en in contact komen met allerlei virussen. Je kan dan angst hebben om je naasten te besmetten (en hen iets heel erg aan te doen).

Wat het ook is … ik begrijp helemaal wat je bedoelt. Ook ik heb dit vakantie / feestdagen fenomeen heel vaak meegemaakt. Dan heb je eindelijk je werk of bezigheden overleefd en dan krijg je het precies nog meer op je kop. Alsof die angst wacht op wat extra ruimte om vrij spel te krijgen.

Echter, eens je meer en meer zicht krijgt op wat je angst écht is, kan er echte ruimte ontstaan. En nee … niet door wat eenvoudige technieken toe te passen, maar wel door een grondig begrip te krijgen dat veel verder gaat dan wat simpele uitleg (in combinatie met “vooruit met de geit”).

Ik heb het wel over een echte anti-angst-filosofie. Een diep antwoord op alle uitdagingen. Was je dus in een ellendige feestbui? Vrees dan niet!

Er is naar mijn mening altijd hoop! Heel wat mensen ervaren namelijk exact dezelfde klachten als jij. Dezelfde doemscenario’s als jij. En ja … de weg kan hobbelig zijn. Het zou onjuist van me zijn om te zeggen dat het allemaal in 1-2-3 zal weggaan. Maar waar een wil is, is een weg.

En dus …

Als de feestdagen voor jou moeilijk waren … dan wil ik je alvast dit symbolische cadeau geven. Ja, er is hoop! En laat dat alvast de ster zijn die je naar Bethlehem leidt (oké dat was wat een bizar einde van deze mail, maar soit … je begrijpt wel wat ik bedoel hé).

Warme groet voor 2024
Michel

PS: Wil je beter met je angsten leren omgaan zodat ze kunnen helen? Bekijk dan hier de onderbouwde online programma’s. Daarnaast kan je ook een LIVE- vorming volgen.